Правилният избор на покривен материал е ключът към добрия покрив на къщата

Покривът за селска къща е не само конструктивен компонент за надеждна защита на сградата от отрицателното влияние на различни фактори на околната среда, но и важен детайл от дизайна на сградата. Следователно покривният материал, използван за неговото подреждане, трябва да бъде както функционален, така и естетически привлекателен.

Съвременният строителен пазар предлага най-широк избор от разнообразни покривни материали, които позволяват задоволяване на почти всякакви желания по отношение на външния вид на покрива и отговарящи на различните финансови възможности на купувача.

Основните критерии при избора на покривен материал са неговата приемлива цена, надеждност и красив външен вид. Доста често собствениците на жилища се влияят от модните тенденции, но във всеки случай материалът трябва да бъде с високо качество. В същото време трябва да се има предвид, че освен високото качество на самия покрив, важна роля играе и компетентната му инсталация. Неправилната инсталация дори на най-елитното покритие може да отмени всичките му предимства и предимства.

Когато избирате покрив за къща, определено трябва да вземете предвид характерните климатични особености на местоположението му. В някои случаи, когато сградата се намира в район с постоянни, доста неблагоприятни метеорологични условия, производителността на покривния материал става по-важна от атрактивния външен вид на сградата.

Важен фактор е спецификата на дизайна на покрива на самата къща: общата конфигурация, характеристиките на рафтовата система, ъгълът на наклона на склоновете и др. Използването на едролистови покривни материали върху сложни покриви ще доведе до увеличаване на вятъра и голямо количество отпадъци по време на монтажа. За тях най-добрият избор би бил гъвкав покрив от парчета, лишен от такива недостатъци.

Трябва да се вземе предвид и издръжливостта на материала, използван за покриване на покрива. Лишено от всякакъв смисъл би било инсталирането на покрива на временна конструкция от скъпи метални керемиди или използването на краткотраен покривен материал за покрива на селска къща, в която се очаква постоянно пребиваване.