Правилното изчисление на скатния покрив е ключът към неговата надеждност

Четните покриви се използват все по-често при строителството на селски къщи. Такава безпрецедентна популярност има своите обяснения. Покривът има необичайна форма, има много предимства и при желание може да бъде изграден самостоятелно.

Особено внимание трябва да се обърне на точността на изчисленията по време на изграждането на този тип покрив, тъй като това е най-важният етап от проектирането. Този тип покрив има свои собствени конструктивни характеристики и ако те не се вземат предвид, покривът ще бъде ненадежден, а в най-лошия случай може просто да се разпадне.

Прочетете по-долу за всички характеристики на изчисляването на двускатни покриви (техните основни компоненти) и тук ще бъдат разкрити някои тайни, които експертите често използват при монтирането на скатен покрив.

Ако се опитате да разберете какво е скатен покрив, тогава отговорът на този въпрос трябва да се търси в неговото име. Покривът има формата на равнобедрена пирамида (палатка) с различен брой лица, т.е. най-често се състои от няколко равнобедрени триъгълника, които се събират към центъра (към върха на пирамидата).

Обикновено покривът има четири наклона, но понякога може да има и други форми: може да бъде кръгъл или многостранен. Основното нещо, което отличава този конкретен тип покрив от останалите, е, че той трябва да бъде идеално симетричен.

Този тип покрив има няколко съществени предимства, едно от които е липсата на фронтони, което понякога позволява значителни спестявания на строителни материали по време на строителството.

Красива форма, атрактивен външен вид ще украсят външния вид на всеки дом и затова става все по-популярен от година на година.

Конструктивните възли и цялата система на ферми са доста сложни за изграждане. Ето защо изчисляването на покрива е основният компонент в успеха на изграждането на такива покриви.

Забележка!
С минимални умения за извършване на изчисления и строителни работи, дори не трябва да започвате сами да изграждате този тип покрив. По-добре е в този случай, ако има свободни пари, да се наемат опитни специалисти, които ще помогнат както при изчислителния компонент на проекта, така и при изграждането на скатен покрив.

Тъй като за този тип покрив важен момент в конструкцията на цялата конструкция е симетрията на къщата (за предпочитане с квадратна основа). Въпреки това, ако всички изчисления са извършени правилно, тогава можете да опитате да го направите в по-сложна форма, например под формата на шестоъгълна или осмоъгълна пирамида.

Що се отнася до фермовата система, която ще бъде разгледана по-късно, за конструкцията се счита за доста сложна. Следователно с изграждането на такъв покрив не трябва да се бърза, но е по-добре да се съсредоточите върху етапите, които предхождат неговото изграждане.

Рафтовата система е надежден “скелет” на целия покрив
За да разберете как правилно да правите изчисления, свързани с изграждането на тазобедрен покрив, трябва да знаете характеристиките на неговата конструкция, включително използваните системи на ферми.

При изграждането на греди за този тип покрив може да се използва и прилага почти всякакъв вид греди.

Можете да използвате висящи греди или да използвате многослойни. В зависимост от ъгъла на наклон на покрива и дължината на участъците се използва един или друг вид.

Висящите греди се използват главно, когато вътрешните участъци са твърде големи и не е възможно вътре да се монтират различни опори, които биха поели част от натоварването върху допълнителните носещи стени. В този случай само външните стени са опорите, върху които пада цялото натоварване.

Забележка!
За да се сведе до минимум натоварването на външните стени, се монтират различни видове допълнителни елементи под формата на пуфове, изработени от метал или дърво.

Долните краища на такава система опират до външните стени, а горните краища трябва да имат надеждна връзка един с друг. Използването на висящи греди в конструктивните характеристики на скатен покрив може да се намери доста рядко, тъй като са необходими много усилия по време на монтажа им.

Като се има предвид многослойната рафтова система, трябва да се каже, че по отношение на дизайна е по-проста. За монтажа му е необходима допълнителна вътрешна носеща стена, която би могла да служи като опора в средата на сградата за разтоварване на покрива. Тази система намалява натоварването на целия покрив, тъй като има поне три опорни точки.