Премахваме снега от покрива – безопасно и бързо

Зимата обикновено идва неочаквано! Разбирате това, когато се сблъскате с проблеми, за които е трябвало да се мисли предварително. Те включват подготовката на покрива и борбата с натрупването на голямо количество сняг върху него. Премахването на снега от покривите е проблем, който тревожи не само служителите на комуналните услуги. Те отговарят за почистването на покривите от сняг в градските високи сгради. Но суровите снежни руски зими носят много проблеми на собствениците на частни къщи, където снегът трябва да бъде премахнат сами или от трети страни. Как да направите това в съответствие с всички правила и при спазване на предпазните мерки ще бъде описано в тази статия.

Какво е опасен снегът по покривите
Снегът, който е положен на равни и не много равни слоеве върху покрива, представлява реална опасност за хората и тяхното имущество. Ако почистването на покрива от сняг не се извърши навреме, това може да доведе до много негативни последици:

Повреда на покрива. Теглото на снежна маса от 1 квадратен метър може да достигне 100 или повече килограма. Такава маса, под силата на натиска си, често деформира покрива, нарушавайки уплътнението на фугите и дори измествайки някои от неговите фрагменти. В особено снежни зими дори гредите на покрива не могат да издържат. Редуващите се размразявания и студове допълнително разрушават покривната конструкция и могат буквално да я извадят от строя в рамките на един сезон.

Извеждане от експлоатация на дъждовната канализационна система. Тъй като покривното покритие е по-топло от околния въздух, снегът върху него постоянно се топи и образува ледена кора. Част от водата попада в канализацията. Почистването на снега от покривите предотвратява запушването им с лед и предотвратява образуването на огромни ледени висулки. Тази мярка ще предотврати повреда на външните стени и основите на сградите.

Лавина от сняг и лед от покривите. Проблеми от този вид могат да възникнат дори на покриви, оборудвани със снегозадържатели. Завършващото покритие, което е паднало по време на свличането на сняг, може да навреди на хората отдолу, автомобилите, комуникациите и насажденията.

Повреда на конструктивните елементи на покрива. В резултат на падането на голям снежен слой могат да се повредят покривни конструкции, състоящи се от няколко нива. Почистването на покрива от сняг няма да позволи повреда на елементите и детайлите на долното ниво на покрива.

За да избегнат всички тези проблеми, общинските власти разработват различни наредби, които регулират такава работа и определят лицата, отговорни за правилната експлоатация на сградите и конструкциите.

Как да подготвим покрива за зимата?

За да запазите появата си на покрива през зимата до разумен минимум, трябва предварително да помислите как да го подготвите за този труден период от годината:

Преди да настъпи студът и да се наложи почистването на снега от покривите, той трябва да бъде почистен от различни отпадъци под формата на клонки и листа, които могат да запушат канализацията.
Дренажните фунии се затварят най-добре със специални капаци или тапи.
За да не ремонтирате покрива през зимата, по-добре е да го ремонтирате предварително, като докоснете съмнителни и повредени места на покрива.
Необходимо е да се проверят точките на закрепване на елементите на покритието. Под тежестта на снега тяхната херметичност може да бъде нарушена, а също така ще има възможност за неочакваното им изместване.
Ако има поне минимална възможност, тогава е по-добре да инсталирате система против заледяване. Това ще ви позволи да избегнете много проблеми и с него почистването на покрива от сняг ще стане много по-лесно. След като похарчите парите си веднъж, в бъдеще можете да спестите от услугите на алпинисти, които стават по-скъпи всяка година.
Като вземете горните мерки предварително, можете да сте подготвени за най-непредсказуемите капризи на природата. Добрите собственици не се страхуват от никакви трудности, свързани с почистването на покрива, дори след обилен снеговалеж.