Проекти за мансардни покриви

Когато решавате да построите къща, трябва незабавно да вземете решение за устройството на покрива. В Русия е обичайно да се подрежда таванско помещение под покрива, но с разпространението на чужди технологии често започват да строят къщи с таванско помещение.

Концепцията за таванско помещение възниква във Франция през 17-ти век и се отнася до стая под покрив, предназначена за жилище.

Предимства на изграждането на къща с таванско помещение:

жилищната площ на къщата се увеличава;
повишен комфорт;
намаляване на топлинните загуби на сградата;
естетическото удовлетворение на обитателите на къщата.
Проектите за мансардни покриви имат свои собствени характеристики. Функцията на спестяваща конструкция се изпълнява от свързан изолиран покрив, така че всички негови конструктивни характеристики трябва да се вземат предвид при облагородяване на жилищни помещения под покрива. Съществената разлика между таванското помещение и таванското помещение е, че в тавана са предвидени прозорци, а образуваното пространство ще се използва като жилищно пространство. Ако къщата е снабдена с таванско помещение, тогава ширината на сградата трябва да бъде повече от 4,8 м. Най-често таванското помещение е проектирано под двускатен покрив, където ъгълът на гредите е от 45 до 60 градуса или т.н. -наречен наклонен покрив, където има два различни наклона на гредите. Ако според проекта покривът е наклонен с 60 градуса, тогава за него се изразходва голямо количество материал, а гредите са направени от дълги греди и дъски. Не забравяйте, че колкото по-голям е наклонът на конструкцията на фермата, толкова по-малка ще бъде площта на пода.

Като цяло устройството на тавана изглежда така (слоевете са изброени отвън навътре): първо отива покривният материал, след това хидроизолацията, след това се прави щайгата, монтират се гредите, след това се полага изолацията, се прави пароизолация, след това вътрешната украса.

Покривът е средство за защита от атмосферни валежи, покривният филм предпазва рафтовата система и изолацията. Хидроизолацията няма да позволи на водата да влезе в къщата, щайгата е необходима за полагане на покривни материали. Гредите държат покрива, а част от натоварването се дава на стените. Проектите за мансардни покриви имат още един нюанс – това са вентилационните пролуки. Желателно е да са две. Едната трябва да бъде разположена над изолацията, а втората под покрива. Важно е да се знае структурата на системата на фермата.

При изграждането на мансарден покрив могат да се срещнат трудности. Например, дължината на дървените греди има ограничения в параметрите. Не е необходимо да използвате междинни постове. Дървените тавански конструкции са най-добре направени от първокласна дървесина, чието съдържание на влага е до 22% и обработени със специален антисептик и огнезабавител. Покривът може да бъде покрит с ондулин.

Таванската къща ще позволи дори в малка къща да планирате всички необходими помещения за семейството. Материалите, които се използват за строителството, ще ви помогнат да допълните дома си с ексклузив.