Прозрачен покрив – оригинално решение за вашия покрив

От детството всички обичахме да гледаме небето, през деня – плаващите облаци, а през нощта – примамващите звезди. Гледката на облаци и звезди успокоява, балансира душата и просто подобрява настроението. Сега си представете, че лежите у дома, на любимия си диван и се възхищавате не на скучния таван, а на небето над главата си.

Само прозрачен покрив на къщата ви може да ви даде такава приказка. Той дава естествена светлина при слънчево време, прави пространството отворено и просторно, а модерните материали ви позволяват да създадете лек и, което е важно, издръжлив покрив с всякаква конфигурация.

Прозрачен покрив, основни видове и приложение

На съвременния пазар е представена цяла гама от най-новите материали за покритие и създаване на прозрачен покрив. Сред тях поликарбонатът (както монолитен, така и клетъчен) се откроява с отличните си качества. Широко разпространен е плексиглас, както и PVC листове (“прозрачен шисти”). Много по-рядко се срещат покриви от скъпи материали: клетъчен плексиглас и гофриран клетъчен поликарбонат.

Полупрозрачният покрив е алуминиев профил, запълнен с прозрачен материал като акрилно стъкло тип пчелна пита. Формата на прозрачния покрив може да бъде много различна: под формата на арки или наклонени склонове, както и куполи и пирамиди, различни многоъгълници и много други форми.

Прозрачният покрив намира своето приложение за различни цели:

подреждане на зимна градина, веранда или оранжерия;
създаване на басейн;
организиране на домашна обсерватория;
свързващи галерии на няколко сгради.
Важна роля при създаването на проекта играят климатичните условия на региона, които значително ще повлияят не само на якостните характеристики на цялата конструкция, но и на организацията на горното осветление.