Рецептата за дълготрайност на вашия покрив е хидроизолацията!

Добре познатият израз „да намерите покрив над главата си“ означава придобиване на жилище, но има и пряко значение: покривът е един от най-значимите елементи на сградата. Конструкцията на покрива, освен директна конструкция, включва задължителна защита от неблагоприятното въздействие на валежи, слънчева светлина и други фактори. Ако защитата на покрива не се третира с необходимото внимание, тогава през пролетта или есента можете напълно да почувствате всички последици от безскрупулно отношение към него.

Хидроизолацията на покрива трябва да бъде внимателно планирана, като се вземат предвид климатичните особености на региона и да се извърши с най-високо качество.

Не толкова отдавна изборът на материали за покриви беше доста малък: покривен филц, пергамин или битум – това са всички алтернативни материали. Трябва да се каже, че въпреки че тези материали се използват от десетилетия, те изобщо не осигуряват желаното качество. Покривът трябваше да се кърпи почти всяка година, което, разбира се, не радваше особено собствениците на жилища. Сега ситуацията на пазара на строителни материали се промени радикално. Има значителен избор от хидроизолационни материали за покриви и то на доста разумни цени.

Основата за хидроизолационния материал може да бъде дърво, метал, битум, бетон и други. За плоски покриви или покриви с малък ъгъл на наклон се използват полимерно-битумни хидроизолационни материали, които могат да бъдат или валцовани, или под формата на различни мастики. Този вид хидроизолация е много устойчив на атмосферни влияния, в резултат на което експлоатационният живот на покрива се удължава многократно. В допълнение, спецификата на тази хидроизолация е такава, че ви позволява напълно да обработите всички ъгли и фуги на покрива.

Пазарът на хидроизолационни материали също предлага безшевна хидроизолация, но тя се използва основно като покривен материал за големи сгради и промишлени съоръжения. Характеристика на безшевната хидроизолация е водната основа, която гарантира пожарна безопасност и екологичност на покрива.

Има няколко начина за монтиране на рулонна хидроизолация. Отделете така наречената направлявана хидроизолация, залепена и хидроизолация, имаща лепилен слой.

Използват и “дишащ” метод за оформяне. Тази инсталация се различава по това, че в този случай хидроизолационният материал не е напълно залепен, а частично, образувайки въздушни канали. Този метод е много популярен в Европа, той предпазва хидроизолационното покритие от подуване и ви позволява лесно да премахнете излишната натрупана влага върху основата. “Дишащата” хидроизолация обаче има своя недостатък – ако възникне теч от покрива, е много трудно да се определи точното място на неговото протичане. Въпреки това, за покриви със стара основа, този метод е оптимален.

Използвайки съвременни висококачествени хидроизолационни материали и не пренебрегвайки редовните превантивни прегледи, можете да се спасите от ремонт на покрива в продължение на много години.