Система за скосен покрив – устройство и монтаж

Наклонен покрив е една от възможностите за фронтонни конструкции, която се различава по това, че ви позволява да получите много повече свободно пространство на таванския етаж. Предимството на тази технология се превръща в някои трудности, когато се изгражда система за скосен покрив. По-долу ще говорим за това как да изберем и изградим “скелета”, който държи покривната конструкция.

Скатна покривна конструкция

Основната разлика между този тип покриви е, че като вид фронтонни конструкции те имат 4 наклона. Увеличаването на броя на склоновете се постига чрез тяхното прекъсване, което ви позволява значително да разширите вътрешността на тавана и да получите висок таван на тавана. Повечето модерни селски къщи се строят с очакването да се създаде жилищно таванско помещение, така че уместността на скатен покрив е доста висока.

Трябва да се отбележи, че сложността на изграждането на такава конструкция е по-висока от конвенционалния двускатен покрив, но се изплаща. Вместо малка, но уютна стая на тавана, получавате стая, която не отстъпва по размери на стаите на първия етаж.

Видове фермови системи
За да създадете наклонен покрив, чието таванско пространство ще бъде жилищно, най-добре е да използвате слоести греди. Има и други видове подобни елементи, но в случая те не са най-добрият вариант.

Най-често срещаният начин за създаване на таванско помещение е следният алгоритъм. Първо се полагат подови греди. Върху тях е монтирана временна настилка, която ще замени скелето. След това се създава конструкция от стелажи, свързани с греди на таванския етаж. Получените U-образни елементи се пресичат в горните ъгли с два хода. Това е лента, която действа като опора за краката на гредите. В допълнение към двете странични, има и билото, което се намира в центъра на гредите, които формират основата за създаване на тавана на тавана. Той се държи на специални стелажи и служи като опора за горната част на слоестите греди.

Дизайнът на долните склонове зависи от техния ъгъл на наклон и очакваното натоварване. Ако гредите, които се използват за създаването им, не могат да осигурят необходимото ниво на якост, се монтират подпори. Това са опорните елементи, които поддържат крака на гредите в точката на максимално отклонение.