Скатни и плоски покриви

Всеки от нас мечтае да има собствен покрив над главата си, който да изненада съседи и близки със своята грация, идея и красота. Покривът е защита от лошо време: дъжд, сняг и вятър. Добрият покрив ще ви служи дълги години и ще придаде на дома ви уникален вид, който ще привлече вниманието дори на обикновените минувачи и ще превърне дома ви в местна забележителност.

Има два вида покриви – плоски и скатни. Те се различават по ъгъла на наклон: плосък покрив е покрив с ъгъл на наклон под 20 градуса, а наклонен е с ъгъл на наклон от 20 до 60 градуса. Обикновено плоският покрив е около 1-4 градуса хоризонтално, а скатният покрив е 30-45 градуса.

Когато изграждате покрив, ще трябва да изберете вида на покрива. Струва си да се отбележи, че скатният тип покрив изисква високи разходи за покриви, а на плосък покрив можете да построите тераса или таванско помещение. Помислете за предимствата и недостатъците на всеки тип покрив.

Плосък покрив: нарича се още нетавански, тъй като се припокриват пред последния етаж, като в същото време изпълнява функцията на покрив. Плоските покриви са вентилирани и невентилирани. По-прост вариант са невентилираните покриви. Всички слоеве са плътно прилепнали един към друг и между тях няма въздух. За съжаление в нашия климат плоският покрив е неудобен поради голямото количество валежи и слани. Но ако имате подходящ климат, тогава на плосък покрив можете да създадете свой собствен уютен ъгъл – направете тераса, поставете камина, басейн, вана и така нататък и всяка вечер на покрива ще бъде незабравима. По отношение на покривното оборудване, всичко зависи от вашия портфейл и въображение.

Скатен покрив: неговият дизайн зависи от вида на стаята, която е под него – жилищна или не. Ако помещенията са жилищни, тогава ще трябва да се погрижите за отоплението и топлоизолацията на тавана. Не забравяйте да инсталирате слой пароизолационен филм – за да ограничите проникването на водни пари. Ако помещенията са нежилищни – няма такива проблеми. Оттук и изводът – скатен покрив е по-труден за изграждане поради проблеми, свързани с изолацията, изолацията и вентилацията. изисква много пари. Скатният покрив има огромен плюс – валежите под формата на сняг не се утаяват върху него (при наклон от 45 градуса или повече снегът пада веднага), а на плосък покрив ще трябва сами да премахнете валежите.

Не забравяйте, че всички работи по покрива трябва да се извършват внимателно и внимателно, за да не паднат и да не повредят керемидите. На покрива трябва да работи някой, който не страда от световъртеж и не се страхува от височини.