Софити за покрива – чудесен вариант за декориране на къщата

Покривът, на първо място, има защитна функция и е длъжен надеждно да защитава конструкциите от най-непредсказуемите промени във времето. В същото време той е много голям елемент от сградата и затова трябва да изглежда естетически издържан и да е в пълна хармония с цялостния облик на сградата. Покривните прожектори играят важна роля в прилично завършване на корнизни надвеси.

Всички елементи, които съставят покрива, трябва да бъдат идеално завършени. Липсата на видими несъвършенства е това, към което трябва да се стремят неговите изпълнители! Само в този случай тя ще зарадва окото и ще привлече със своята пълнота и красота. Софитите също придават на стрехите на покрива благороден вид и изящество.

Материали за производство на софити
Освен декоративна функция, прожекторите имат и декоративна функция. Тяхното присъствие предпазва тавана от животни, насекоми и птици. Те включват котки, оси, гълъби и други птици. За тях таванското помещение може да се превърне в надеждно убежище от времето и място за разходка и размножаване.

С помощта на такава облицовка можете да защитите пространството под крайното покритие от ветрове и влага. Извършва маскиране на кабели за различни цели, положени на покрива, въздуховоди и вентилационни тръби и други комуникации.

Софитите днес придобиха оправдана популярност. Благодарение на тази популярна обвивка можете да подобрите дизайна на корниза и покрива като цяло. Рендосани дъски, облицовка, метал и винил могат да служат като материали за него.

От най-новите иновации може да се отбележи специална категория сайдинг – таван софитен панел за подаване на корнизи. Предлага се в три различни вида:

гладка
частично перфориран,
перфориран.
Сред предимствата, които имат такива покривни прожектори, можете да ги отбележите

издръжливост и здравина;
износоустойчивост;
устойчивост на мухъл, бактерии и гъбички;
устойчивост на корозия;
лекота на монтаж;
привлекателен външен вид;
цветово разнообразие.
Софитите, изработени от метал или по-точно от велпапе, също са модерни и популярни. Листовете могат да бъдат гладки, поцинковани или текстурирани.

Имат ниско тегло, добра здравина и устойчивост на износване, лесни за работа и монтаж. Софитите, изработени от метал, имат специални отвори, през които циркулира въздух. В резултат на това те не само защитават стрехите, но и допринасят за вентилацията на пространството под покрива.

Изборът на материали е право на избор на всеки собственик! В този случай трябва да се вземат предвид не само показателите за качество и цената на материала, но и естетическият вид на панелите. Те трябва да са в хармония със сградата като цяло и да се вписват в цветовата схема на покрива и стените на къщата.

Монтаж на прожектори

Преди да закупите строителен материал, е необходимо да направите внимателни измервания. Ще бъде жалко, ако в процеса на работа се окаже, че сте го закупили в недостатъчни количества. Производителите произвеждат главно панели със стандартна ширина в диапазона 50-60 см. Ако е необходимо, можете да закупите панели с ширина 80 или повече сантиметра.

Спецификата на монтажните работи ще зависи пряко от конструктивните характеристики на покрива. Когато надвесът е оформен от долните части на покривните ферми, покривните софити се разполагат в хоризонтална посока.

Възможно е гредите да излязат извън контура на сградата. След това се извършва пилене под тях или перпендикулярно на стената, или под необходимия ъгъл. Опциите могат да варират. Всичко зависи от това какво смятате за приемливо по отношение на дизайна и лекотата на инсталационната работа.