Софит за изпичане на покрива

Софитът е един от най-надеждните, достъпни и прости материали за подаване на покривни стрехи днес. Той не само помага за украса на външния вид на къщата, но има редица практически предимства.

Защо се нуждаете от изпичане на корниз?
Много хора смятат, че завършването на стрехите на покрива не е нищо повече от естетически отвор. Въпреки това, всъщност подаването на покрива е надеждна защита срещу вятър и валежи, гнездене на птици, прикриване на различни комуникации, които минават под покрива, и осигурява вентилация. Последната точка е много важна, тъй като често прекомерната влага, която се натрупва под покрива, може да повлияе негативно, дори разрушително на различни елементи на покривната система: металът е засегнат от корозия, дървените греди започват да гният. А пълноценната вентилация, която се осигурява от софитни стрехи поради специална перфорация, помага за предотвратяване на тези процеси и самото натрупване на влага. Дренажните системи обикновено се намират под стрехите, те също трябва да имат правилен дизайн, който ще предотврати навлизането на вода под покрива.

Софит за подаване: сортове
Съвременната строителна индустрия познава четири вида софити, във всеки от тях, независимо от изходния материал, има огромен избор от цветове:

метал;
медни;
алуминий;
винил.
Метален софит е панел, изработен от поцинкована стомана, покрита със защитно полимерно покритие. Много надежден, при условие че е изключено механичното увреждане на полимерното покритие, в противен случай може да бъде засегнато от корозия и достъпно.

Медните софитни панели се считат за най-издръжливи, експлоатационният им живот е … 150 години. Досега никой не е проверявал дали това е така, но това, че никой не се оплаква, е сигурно. Те не се нуждаят от специални грижи, а химическият им състав се счита за най-екологичен. Въпреки това, медните прожектори са най-скъпите от всички съществуващи.

Доскоро алуминиевият покривен софит се смяташе за най-популярен. Той е много издръжлив, лек, устойчив на корозия и температурни крайности. Под въздействието на силно механично напрежение може да се деформира.

Най-евтиният до момента е виниловият софит. Но въпреки евтиността си, той не отстъпва по надеждност и здравина на предишните три вида и в някои отношения дори ги превъзхожда. Например PVC има най-големия температурен диапазон, в който материалът се “чувства” страхотно и запазва всичките си способности: от -50°C до +60°C. Също така, виниловите плочи са не само устойчиви на мухъл и гъбички, но и могат да предпазят покрива от тях.