Съвети за почистване на сняг на покрива

Премахването на снега от покрива на къщата е доста трудоемка работа. Ако се страхувате да паднете и не искате да рискувате да се катерите там, тогава с малък слой сняг изчакайте, докато стане по-топло и се разтопи. Ако не стане по-топло и снежните преспи се увеличават, тогава трябва да използвате услугата на екип от професионални снегорини, които бързо ще изчистят покрива ви от многотонен товар, както и ще извършат снегопочистване. Но бъдете внимателни – за тази работа всяка организация трябва да има съответните документи: лиценз и застраховка.

Има няколко начина за почистване. Най-опасният вариант е да се качите на покрива и да използвате лопата за изхвърляне на сняг. При значителен наклон този метод на почистване е опасен, тъй като при студено време повърхността става хлъзгава и вероятността от падане е доста висока. Най-добрият и безопасен начин е да премахнете снега от покрива отдолу.

Ако имате метално покритие, тогава трябва да разбиете уплътнения сняг на парчета и да го спуснете по пластмасовата лента към земята. От едната страна на мотиката има два зъба, за да се улесни разбиването на получената ледена кора на парчета. Другата му страна е подобна на гребло за премахване на натрошен сняг и лед с него.

Всеки човек избира инструмента за почистване, който е удобен за него. Някои хора изстъргват покрива с керемиди с обикновена желязна лопата, което може да доведе до дефекти в покрива и улуците при заледяване. Пластмасовите лопати са предназначени за това и ако снежната покривка е много голяма, тогава тя трябва да се отстранява бавно и на малки части, като се започне от противоположните равнини на покрива. Свършете цялата работа докрай, защото ако в някои райони остане сняг, това може да доведе до дисбаланс в теглото.

Почистете навреме.
Масата на снега зависи от съдържанието на влага и дебелината на слоя, а при тегло от около десет тона и слаби греди може да се получи счупване на покрива. Има и други опасности, които могат да доведат до нежелани последствия – снеговалеж върху минувачите. Всеки собственик на жилище решава сам кога да извърши почистването, но при голямо количество снежни наноси все пак е по-добре да наемете професионални работници, които ще ви кажат как да продължите или бързо да почистите всичко сами. Но никога не допускайте момента, в който вашият покрив и хората ще бъдат в опасност. Има определени признаци на аварийно състояние на покривната повърхност: появата на множество пукнатини по тавана, появата на неразбираеми звуци в къщата – скърцане и сякаш стенания, а вратите и прозорците могат да се отварят или не се затварят.