Съвети за ремонт на покриви: Намерете и фиксирайте течащият покрив

Ще ви покажем как да проследявате и да фиксирате най-често срещаните видове течове на покриви.

Преглед на течащ покрив

Ако имате водни петна, които се простират по таваните или се спускат надолу по стените, причината вероятно е теч. Проследяването на теча е трудна част. Ще ви покажем някои прости трикове за намиране и ремонт на повечето от най-често срещаните типове на течове на покриви .

Ако имате изкривен или пробит покрив, по-добре го поправете незабавно, дори ако не ви притеснява много , тъй като ще се наложи да получите нов покрив през следващата година. Дори за кратко време малките течове могат да доведат до големи проблеми, като плесен, изгнила рамка и обвивка, разрушена изолация и повредени тавани.  Например теч , който причинява скъп ремонт на покрива на собственика на жилището, е очевиден от петната по тавана повече от две години. Ако собственикът бе се справил веднага с него, щетите и последвалите ремонти биха били минимални.

Как да намерите теч на покриви

Когато се опитвате да откриете теча, започнете да гледате тавана за петна. Първото нещо, което трябва да потърсите, е всяко покривно проникване. Елементите, които проникват в покрива, са най-разпространеният източник на течове. В действителност е рядкост течовете да се развиват в открити пространства на непрекъснат покрив, дори и на по-стари покриви. Проходите могат да включват водопроводни и вентилационни отвори, комини, капандури или каквото и да било друго, което преминава през покрива. Те могат да бъдат на няколко крачки от изтичането или отдясно /отляво.

Ако имате тавански достъп, най-лесният начин да проследите теч е да отидете там с фенерче и да потърсите доказателствата. Ще има водни петна, черни точки или мухъл. Но ако достъпът е проблем или имате сводест таван, ще трябва да се качите на покрива и да разгледате заподозрения (ите).

Трик за намиране на сложни течове

Ако течът е труден за намиране, викнете помощник и отидете на покрива с градински маркуч. Започнете бавно да пускате вода в района точно над мястото, където се появява течът в къщата. Изолирайте зоните, когато пуснете маркуча. Например, напоявайте спускащата се страна на комина първо, след това всяка страна, а след това и горната част от двете страни. Нека помощникът да остане в къщата, чакайки капките да се появят. Оставете маркуча да работи няколко минути в една зона, преди да го преместите нагоре по покрива. Кажете на помощника си да ви съобщи, когато капките се появят. Тогава ще сте открили областта на изтичането. Този процес може да отнеме повече от час, затова бъдете търпеливи и не премествайте маркуча твърде скоро. Ако течаща вода не разкрива точното местоположение на теча, не се плашете. Започнете да отстранявате керемидите в предполагаемата зона. След премахването им, ще има доказателства за изтичането и ще можете да го проследите направо до източника. Ще забележите обезцветена филцова хартия или застояла вода или дори изгнило дърво непосредствено под и около мястото на пропускливост.