Съвети при ремонт на покрива, които всеки собственик на къща трябва да знае

Протичащият покрив може да причини сериозни и скъпи повреди на дома ви. Инфилтриращата вода може да унищожи гипсокартона или мазилката, да причини плесен и дори да изглади гредите. Трябва да ремонтирате покрива си възможно най-скоро след възникването на щетата. Справянето с повреден покрив понякога е просто въпрос на нанасяне на покривен цимент върху очевидната дупка; в други случаи ще трябва да прекарате доста време в диагностициране на проблема и изчисляване на ползите от ремонт срещу изграждане на нов покрив. Този раздел ще ви насочи към ремонти за всички видове покриви.

Как да поправим теч от покрива

Ако покривът започне да изтича, определете дали е целесъобразно да се извършват постоянни ремонти или дали трябва да направите нов покрив. Ето изборът ви:

Ако покривът има едно или две слаби места, то може да се получи повреда от падащ клон или особено тежка вятърна буря. В този случай изградете изцяло нов покрив.

Ако покривът показва признаци на общо износване, ремонтът ще реши проблема само временно; скоро ще се появят други течове. Започнете да планирате новото му изграждане.

Ако можете да го изградите скоро, но имате нужда от няколко седмици, за да планирате и да се подготвите, покрийте течове с шперплат или пластмасови листове, докато не започнете.

Ако трябва да изчакате около година, направете ремонти, като например замяна на керемиди. Проверете таваните след всеки валеж и извършете по-нататъшни ремонти или предприемете мерки, за да защитите вътрешните си пространства от повредата на водата.

Как да идентифицираме проблемите на покрива

Дори ако не сте забелязали течове, все още е важно да инспектирате покрива си всяка година. Този раздел ще ви покаже някои от проблемите, които трябва да се търсят, като шпакловки, разделяне, водни щети и др. Ще предложим и предложения за ремонт на покриви и общи проблеми на покрива.

Как да заменим керемиди и шейкове

Ако по време на годишната ви инспекция на покрива забележите няколко керемиди или шейкове, които трябва да бъдат заменени, не се страхувайте. Това е работа, която повечето собственици могат да управляват, без да се обаждат на специалист. Първата стъпка е да локализирате кои керемиди или шейкове трябва да се сменят – и се надяваме, че имате останали от първоначалната инсталация на покрива. След това ще трябва да премахнете повредените парчета, да инсталирате нова подложка и да добавите новите  керемиди или шейкове.

Плоските покриви често имат различни покрития, отколкото стандартните покриви, като по този начин процесът на ремонт е малко по-сложен. Този раздел ви показва как да залепите малки и големи отвори в покрива. Ще научите какви материали да използвате и перфектния процес за работата.

Покривът трябва да диша или влагата от въздуха ще бъде задържана на тавана, разрушавайки изолацията и водейки  до мухъл и гниене. Този раздел ще ви помогне да разберете принципите на таванската вентилация и ще ви покажем как да инсталирате най-често използваните вентилационни продукти.

Вентилацията е ключов покривен елемент, който често се пренебрегва. Вентилационните отвори спомагат за стабилизиране на температурата на въздуха между тавана и покрива. Без отвори, покривът ви ще бъде много по-податлив на натрупване на лед през зимата, тъй като няма да има топъл въздух от тавана.