Състав и характеристики на битумната настилка

Битумната настилка и плоските експлоатирани покриви са почти синоними. От него се прави безшевна хидроизолация. Използва се за уплътняване на фуги и ремонт на покриви. И преди да залепите ролковите материали, покривната повърхност се грундира с битумен грунд – близък роднина на мастика, който се различава доста от него по състав. Просто казано, това е един от най-търсените видове хидроизолационни материали за плоски покриви.

Ние разбираме поради какви характеристики битумната настилка е толкова популярна, от какво се състои и как различните добавки влияят на неговите свойства.
Какво е битумна настилка и от какво се състои. Битумът за хидроизолация се използва повече от първото хилядолетие. Използван е активно не само от древните римляни и гърци, но и от по-възрастните цивилизации на Месопотамия. Дори и в чист вид, битумът е много ефективен – прилепва добре към повърхността, бързо се втвърдява и образува водоустойчива коричка. Но тази кора е крехка и краткотрайна.

Чистият битум лесно се разпада под въздействието на ултравиолетовите лъчи и температурните промени, а също така много слабо задържа точкови и ударни натоварвания – достатъчно е неуспешно да стъпите върху битумното покритие, за да се напука. За да се отърват от тези недостатъци, към битума започнаха да се добавят различни вещества, които трябваше да подобрят неговата пластичност, здравина и издръжливост. Така се появи битумната мастика – състав на базата на петролен битум, който включва много добавки, които подобряват характеристиките на материала.