Устройство за плосък покрив: различни видове

Плоски покриви. Тази опция се счита за една от най-надеждните. Такава повърхност е подходяща както за жилищни сгради, така и за промишлени помещения. Основният критерий за търсене е ниска цена, безпроблемна инсталация и издръжливост. Търсите повече пространство на покрива? Този тип покритие ще сбъдне мечтите ви.

Устройство за плосък покрив: мембрана и всичко свързано с нея
Говорейки за разновидностите на плоски покриви, експертите смятат, че мембранното покритие е най-често срещано сред тези, които решават сами да построят къща. Поливинилхлоридът, от който е изработен, гарантира здравина, издръжливост и красота, като богатата палитра от цветове е присъща на съвременната пластмаса. Дори не говорим за хидроизолация, тъй като PVC е устойчив на влага.

Устройството на плосък покрив по мембранен метод се извършва по всяко време на годината. Ниските и високите температури не се страхуват от такъв покрив.

Има и друг вид покритие – надграждане. Тук се използват полимерно-битумни материали. Те са също толкова издръжливи и на разумна цена. Изграденият покрив се състои от тежък хидроизолационен слой, който не е в състояние да изгние, така че можете спокойно да живеете под покрива си 15 години, без да се страхувате, че част от него един ден ще падне върху главата ви. Също така е важно да запомните как правилно да поставите и изградите покрив.

Видове плоски покриви

Неексплоатиран. Устройството на такива покриви не предвижда допълнителни натоварвания. При монтажа не се използват материали за укрепване на хидроизолационния слой и изолацията.
Експлоатиран. Използването на този тип включва съхранение на предмети на покрива или постоянно присъствие на хора. Качеството на свързването на материала е основното условие за монтаж. Фугите се проверяват внимателно за пукнатини в хидроизолационния слой. Изграждането на такава конструкция е трудоемък процес, ако е необходимо да се монтират антени, тръби и други детайли на много места. Цената на такъв покрив е няколко пъти по-скъпа от неизползвана повърхност.
Инверсия. Този тип повърхност е присъща на къщи, които не са подложени на топлинно или механично натоварване. Дренажът на покрива и геотекстилът са предназначени да предпазват изолацията от външни неблагоприятни въздействия. Върху изолационните материали се полагат тротоарни плочи.
Който и от трите варианта да предпочитате, монтажът на плосък покрив трябва да бъде поверен на професионалисти.