Флюгер за вашия покрив

Метеорологичен инструмент е метеорологичен инструмент за измерване на посоката на вятъра и понякога скоростта. Появи се много отдавна – още през 18 век. Вярно, той беше наречен по различен начин – прапорщик. Ето как речникът на Дал характеризира флюгера: „флаг на стълб, който показва вятъра“

От незапомнени времена флюгерът е бил символ на домашен амулет, прогонващ злите духове от къщата. Най-популярни бяха флюгери на църкви и храмове. Най-популярен беше флюгер с изображението на птици, особено на петел, тъй като именно той се смяташе за талисман на огнището.

Флюгерът е метално знаме по вертикална ос и се върти под въздействието на вятъра. Когато духа вятър, флюгерът се обръща по посока на вятъра.

Някои ветропоказатели ви позволяват да измервате скоростта на вятъра. Днес флюгерът изпълнява две функции – функционална и естетическа. Сега функциите за определяне на посоката и скоростта на вятъра вече не са толкова важни, така че преобладава естетическата функция. Флюгерът ще бъде прекрасна декорация за вашата селска къща. Може да се използва и за предпазване на комина от издухване. Сега можете да поръчате флюгер с абсолютно всякаква форма – под формата на птици, животни, ангели, приказни герои и така нататък. Можете да поръчате флюгер под формата на форма, която се отъждествява с вас – вашия семеен герб, герб на имението или друго изображение, което би говорело за характера на собственика на къщата.

Ако искате да направите флюгер със собствените си ръце – поздравления. Тази дейност не е трудна, но носи много удоволствие. Важно е да решите какъв размер искате флюгера. Флюгерът трябва да бъде заземен, за да се избегнат удари на мълния. Цветът на флюгера се определя от вашето въображение. Изберете материал, така че флюгерът ви да не стане неизползваем след известно време. Медта или стоманата са най-подходящи за това, а най-добрият вариант е “неръждаема стомана”, това ще помогне на вашата флюгера да не се влоши с времето.

Най-добре е да инсталирате ветропоказател на капачка на тръбата у дома. Но инсталирането на ветропоказател не е основната задача. Основното нещо е да го накарате да се върти по оста. Дори и при най-слаб вятър, флюгерът трябва да се завърти. Лагерът ще ви помогне да постигнете тази цел.

Ако ви мързи да си направите сами флюгер или смятате, че няма да успеете, винаги можете да си го купите в магазин.