Характеристики на използването на метални греди за покрива и монтаж на покрив с канал

Основната трудност при проектирането на покрив е намирането на баланс между силата да издържа натоварвания и теглото му. Когато обмисляте възможността и осъществимостта за инсталиране на покрив с канал със собствените си ръце, препоръчително е първо да проучите опита на предшествениците. След това, знаейки плюсовете и минусите на използването на метални покривни греди, разработете дизайн и помислете за характеристиките на закрепването на неговите компоненти.

Основата, покривната рамка е фермовата система. Тя трябва да е достатъчно здрава, за да носи слой от изолация, хидроизолационен материал, покрив и свързани комуникации. Значително натоварване, дори при малко количество валежи, се създава от снежни маси, които се натрупват на покрива през зимата. Ако покривът е малък, тогава са достатъчни опори, монтирани от дървени греди. За покриви с дължина на наклона от 10 m или повече ще е необходима армировка. В този случай е по-препоръчително да инсталирате метална ферма – тя ще бъде по-лека и по-здрава от дървото.

U-образният канал като основа на покривната фермова система има редица несъмнени предимства.

Впечатляващ експлоатационен живот. Металните конструкции, които са преминали антикорозионна обработка, запазват първоначалната си здравина поне сто години, без да изискват редовен ремонт или обработка. В този смисъл поцинкованите покрития, като поцинковане, са за предпочитане пред боядисването.
рентабилност. След завършване на инженерни изчисления, конструкции с различни форми могат да бъдат издигнати от валцувани метални изделия с минимум остатъци или отпадъци. Ако използвате заварено съединение на части за монтаж, крепежни елементи не са необходими.
Пожарна безопасност. Металът, за разлика от дървото, не гори и не се самозапалва.
Лесна инсталация. Можете да закрепите части от рамката със заварен шев или с болтова връзка – за покриви с дължина на гредите по-малка от 10 м. Ако проектът предвижда комбинация от метални и дървени части, между тях трябва да се прикрепят хидроизолационни уплътнения.
За изграждането на фигурни и фантастични покриви се използва алуминиев U-образен профил – лек, издръжлив, огъва се добре и приема всякаква форма.