Хидроизолация на вашия покрив

Един от най-големите проблеми при изграждането на покрив е защитата му от влага. Вероятно всеки е виждал хидроизолационни материали – конструкции, които приличат на филм. Приложението им е скатни покриви с покрития, които не образуват непрекъснат килим.

За защита на топлоизолационния слой от проникване на водни пари има специални паро и хидроизолационни филми и са подходящи за всякакъв вид покритие.

Така се случи, че в Русия за хидроизолация се използват евтини и нискокачествени материали на базата на битум. Основният им недостатък е относително високата водопоглъщаемост, а за да бъде системата надеждна, те се полагат на няколко слоя. Резултатът е един вид “пай”, разнороден и съдържащ множество кухини. Също така, битумните материали са много изложени на температура и дори когато температурата падне до 5 градуса по Целзий, те започват да се напукват при огъване. Всичко това лесно се обяснява с факта, че битумните материали са на основата на картон, който се разлага много бързо под въздействието на влага. Естествено, това не е за вас. По-популярен и търсен е пергаминът. Той е с по-високо качество, но все още не достига нивото на другите хидроизолационни системи, така че постепенно се изтласква от мястото си на лидер на пазара.

Днес полимерните мембрани са с голямо търсене сред хидроизолационните материали. Много са удобни – влагата не прониква отвън, а по-скоро лесно излиза отвътре. Полимерните мембрани са изключително лесни за използване и много издръжливи – експлоатационният им живот е около 50 години, така че няма да ви донесат проблеми за дълго време. Важно е да знаете как да построите покрив със собствените си ръце.

Има мембрани с различна ширина – от 1 до 1,5 метра, което ви позволява да изолирате покрива с всякаква сложност с минимален брой шевове. Материалът е абсолютно устойчив на замръзване, което ви позволява да извършвате поддръжка по всяко време на годината, независимо от времето. Единственият им недостатък е значителната цена, но напълно оправдава качеството. Така че, съдейки по всички предимства на полимерните мембрани, можем да кажем с увереност, че много скоро те ще станат лидери на пазара на хидроизолационни материали.

Не забравяйте за дренаж, за да не се натрупва вода на покрива ви. Има много модели канали – от мед, пластмаса, стомана. Всичко зависи от вашия портфейл – например пластмасовата дренажна система е най-евтината, но няма да ви издържи дълго. Също така е важно да отделите време за изграждане на счупен покрив.