Хидроизолация на покрива под метална керемида

Покривът е важен конструктивен елемент на всяка сграда. Той предпазва къщата от въздействието на валежи и вятър и следователно трябва да бъде построена в съответствие с всички правила. Значителна стъпка в изграждането на метален покрив е полагането на хидроизолационен слой. Днес ще ви кажем защо трябва да предпазите покрива от влага, какви материали се използват, а също така ще предоставим подробни инструкции за монтаж.

Има няколко причини, поради които металният покрив трябва да бъде хидроизолиран. Основната е защита срещу влага, която унищожава строителните материали, особено металните изделия. Влагата се отнася не само до водата, но и до кондензата, образуван поради температурни промени.

Следователно ролята на хидроизолацията при изграждането на покрив с палуба от метални керемиди е както следва:

не позволява на водата да проникне под покрива;
предотвратява натрупването на влага в изолацията и в резултат на това удължава нейния експлоатационен живот;
предотвратява замърсяването на кухините на покрива.

Хидроизолацията на метален покрив трябва да се вземе много сериозно и си струва да започнете с избора на материал. Най-добре е да се избягват ролкови материали като покривен филц. Те не са в състояние да осигурят достатъчна защита срещу вятър и влага за дълго време, особено при повишено излагане на околната среда. Техният експлоатационен живот често не надвишава 5 години.

Филмовата изолация е идеална за скатни покриви. Днес най-надеждният начин за защита на метален покрив е инсталирането на подсилена хидробариера. Това е обикновено полиетиленово фолио, подсилено със здрава полиестерна мрежа и има микроотвори, които позволяват да преминава пара, издигаща се от вътрешността на сградата. Тази точка е особено важна, ако се планира да се оборудва жилищно таванско помещение на тавана. Освен това, ако стъклената вата е избрана като изолационен материал за покрива, тогава използването на подсилена хидробариера е особено важно, тъй като вата се нуждае от постоянна вентилация. Мембранният филм перфектно защитава изолацията и рамката на покрива, предотвратявайки появата на влага и гъбички. Производителите твърдят, че такава хидроизолация може да издържи 50 години, всъщност като модерна метална плочка.

Що се отнася до “студените покриви”, те също изискват защита. Ако покривът не се отоплява, тогава е позволено да се използва покривен материал като субстрат.