Характеристики на използването на метални греди за покрива и монтаж на покрив с канал

Основната трудност при проектирането на покрив е намирането на баланс между силата да издържа натоварвания и теглото му. Когато обмисляте възможността и осъществимостта за инсталиране на покрив с канал със собствените си ръце, препоръчително е първо да проучите опита на предшествениците. След това, знаейки плюсовете и минусите на използването на метални покривни греди, разработете дизайн и помислете за характеристиките на закрепването на неговите компоненти.

Основата, покривната рамка е фермовата система. Тя трябва да е достатъчно здрава, за да носи слой от изолация, хидроизолационен материал, покрив и свързани комуникации. Значително натоварване, дори при малко количество валежи, се създава от снежни маси, които се натрупват на покрива през зимата. Ако покривът е малък, тогава са достатъчни опори, монтирани от дървени греди. За покриви с дължина на наклона от 10 m или повече ще е необходима армировка. В този случай е по-препоръчително да инсталирате метална ферма - тя ще бъде по-лека и по-здрава от дървото.

U-образният канал като основа на покривната фермова система има редица несъмнени предимства.

Впечатляващ експлоатационен живот. Металните конструкции, които са преминали антикорозионна обработка, запазват първоначалната си здравина поне сто години, без да изискват редовен ремонт или обработка. В този смисъл поцинкованите покрития, като поцинковане, са за предпочитане пред боядисването.
рентабилност. След завършване на инженерни изчисления, конструкции с различни форми могат да бъдат издигнати от валцувани метални изделия с минимум остатъци или отпадъци. Ако използвате заварено съединение на части за монтаж, крепежни елементи не са необходими.
Пожарна безопасност. Металът, за разлика от дървото, не гори и не се самозапалва.
Лесна инсталация. Можете да закрепите части от рамката със заварен шев или с болтова връзка - за покриви с дължина на гредите по-малка от 10 м. Ако проектът предвижда комбинация от метални и дървени части, между тях трябва да се прикрепят хидроизолационни уплътнения.
За изграждането на фигурни и фантастични покриви се използва алуминиев U-образен профил - лек, издръжлив, огъва се добре и приема всякаква форма.

Покривен фронтон: как да не правите грешки при изграждането

По време на изграждането на къща, по-специално изграждането на покрив, всеки е изправен пред въпроса как правилно да изчисли площта на фронтона. В тази статия ще се опитаме да говорим за създаването, довършването на фронтона възможно най-подробно, както и да обясним всички неразбираеми точки.

Какво е фронтон?
Фронтонът на покрива е неразделен елемент от фасадата на сградата с бордюри под формата на корниз и два покривни ската. Неправилното подреждане на фронтони, а именно грешки в изчисленията при проектирането на сграда, често води до негативни последици (например до пукнатини, водещи до разрушаване на фронтонни стени). Фронтонът трябва да бъде направен надеждно и здраво, тъй като поема функцията да поддържа цялата система на ферми.
Височината на стените на фронтона определя размера на таванското пространство. Ще говорим за изчисляването на оптималната височина на стените малко по-ниско. Една от задачите на фронтонната конструкция е да предпазва тавана и покрива от влага.

Преди да започнете изграждането на фронтона, трябва да решите какъв материал да използвате за строителството. И така, материалът се избира в зависимост от дизайна на фронтона и строителната технология на сградата като цяло.
Фронтонът може да бъде и отделна конструкция. В този случай е възможно да се изгради от метал, стоманобетон или вертикални дървени греди. На следващия етап конструкцията е завършена с различни материали: сайдинг, облицовъчни панели, блок къща и др.

Малко за конструкцията на фронтона
Не е толкова важно дали ще направите фронтон преди или след издигането на покрива, и двата варианта са възможни, но са свързани с някои трудности.

Ако сглобите фронтона предварително, основното предимство е липсата на смущения от покривната конструкция. Но внимавайте, поради неправилни измервания, параметрите на фронтона може да не съвпадат с тези на покрива (фронтонът няма да достигне покрива или, напротив, да стърчи извън границите му). В този случай ще трябва да повторите цялата работа отново.

След издигането на покрива фронтонът се изгражда в много ограничено таванско пространство, което създава неудобство, но все пак този метод се използва много често. В този случай възможността за грешки в размера на фронтона е изключена.

Как да изгоним птиците под покрива

Птиците са прекрасни същества, санитари в гората, които освобождават растенията от всякакви насекоми. Но освен ползи, те могат да бъдат и вредни. Когато популацията на птици в близост до местата, където живеят хората, се увеличава драстично, те могат да бъдат опасни за хората. Ще ви кажем какви неудобства причиняват птиците, живеещи на тавана на къщата, и ще дадем ефективни методи за справяне с такива съседи.

Жителите на горните етажи на стари къщи постоянно воюват с птици, които скачат на покрива и гнездят на тавана. Ако в първия случай проблемът се крие в тътненето, пеенето на птици и изпражненията, които замърсяват покрива, то във втория случай всичко е много по-сериозно. Освен постоянното шумолене и чуруликане, когато подреждат гнездата си под покрива на къща, птиците вдигат много прах, което може да се отрази неблагоприятно на здравето на хората. Освен това птиците често са преносители на инфекциозни заболявания, тъй като екскрементите им могат да съдържат различни гъбички и бактерии, които са изключително опасни за нас. Така че патогени на заболявания като торулоза, орнитоза и други често живеят в изпражненията на гълъбите. Всички те се предават по въздушно-капков път.

Ако птиците построят гнездата си точно под покрива, това може да наруши вентилацията, което води до преждевременна повреда на покривната конструкция. Например, изолационният слой трябва да бъде добре вентилиран, в противен случай върху него ще се образува влага, което допринася за разрушаването на материала.

По принцип там, където живеят хората, няма място за горски обитатели. Следователно такива съседи трябва незабавно да бъдат изгонени.
На първо място, трябва да разберете, че борбата с птиците не трябва да е насочена към тяхното унищожаване. Ключовото действие тук е да изплашите птиците. Гнездата могат да бъдат премахнати само ако животните представляват реална заплаха за човешкия живот или имущество. В този случай преди премахването на гнездото е задължително да се получи съответното разрешение от отдела по околна среда. Факт е, че според Закона „За опазване на околната среда“ умишленото унищожаване на жилища на птици в естествените им местообитания е строго забранено.

Ако сте убедени, че птиците все още не са имали време да се установят над главата ви, но все още периодично правят неприятни посещения, трябва да се уверите, че птиците не започват следващата си конструкция. Помислете за най-ефективните средства и методи, които ще ви помогнат да държите тези посетители далеч от дома си.

Инструкции за хидроизолация на покрива на гаража “Направи си сам”.

Изграждането на гараж не може да се осъществи без покривно хидроизолационно устройство, тъй като това е конструктивният елемент на сградата, който е предназначен да предпазва интериора от всякакви влияния, включително атмосферни. Неговото правилно устройство ще гарантира издръжливост и цялост. Надеждна защита може да бъде осигурена, като следвате инструкциите за хидроизолация на покрива на гаража със собствените си ръце.

Хидроизолационният слой трябва да отговаря на първоначалното си предназначение, да има определени характеристики и свойства:

Еластичност. Този критерий ще помогне да се предотврати разрушаването на покритието поради появата на еластични деформации. Подходящата степен на еластичност ще предпази повърхността дори в случаите, когато натоварванията са значителни. Образуването на деформации може да се случи и при малки механични въздействия, поради което това свойство на хидроизолацията е от особено значение за дълготрайна експлоатация.
Устойчив на влага. Водната пара и водата не трябва да проникват в защитния слой на хидроизолационното покритие.
Топлопроводимост. Този имот е отговорен за поддържането на комфортна температура в гаража, запазвайки топлината.
Издръжливост. Хидроизолационният слой често е изложен на външни натоварвания, които са от различно естество. Но висококачественият материал е в състояние да издържи появата на деформационни процеси.

В съвременния строителен пазар можете да намерите голямо разнообразие както от производители, така и от самите видове хидроизолационни материали. Но не може да се разчита на факта, че някоя от предложените опции ще отговаря на всички изисквания и ще има необходимите свойства. В момента най-популярните хидроизолационни материали, препоръчани от експертите, са мембраните и полимерните мастики.

Инструкции за направата на счупен двускатен покрив със собствените си ръце

При изграждането на къща значителна част от вниманието се отделя не само на външния й вид, но и на функционалността. Едва ли някой би искал да загуби вътрешното пространство, защото се харчат и средства за изграждането му. С покрив с два наклона определено е възможно да се оборудва таванският етаж, но ще се появи още повече допълнително пространство, ако следвате инструкциите за направата на счупен фронтон покрив със собствените си ръце, въпреки че този дизайн ще бъде по-труден за изграждане.

Дизайн на покрива
За да може пространството, образувано под покрива, да се използва удобно като жилищно пространство, минималната препоръчителна ширина на къщата е шест метра.

На етапа на проектиране на къщата трябва да се предвиди наклонен покрив, тъй като това ще изисква допълнително укрепване на стените. Така че, тухлени, газосиликатни блокове или пенобетон ще изискват изливане на подсилващ колан, в който предварително се поставят резбови шпилки. Стъпката им е един и половина до два метра.
Преди да започнете работа, трябва да решите два въпроса:

Какво е съотношението на частите на склоновете? Тази настройка ще повлияе на височината на вътрешното пространство.
Ще бъдат ли монтирани капандури и ако да, какво е местоположението? С голям брой стаи, те ще помогнат за организирането на правилното естествено осветление.
След това можете да продължите към изчисленията:

Количеството материал за покрива.
Дебелина и обем на изолацията.
Хидроизолация (определя се от размерите на покрива).
Необходимото количество дървесина за греди.
крепежни елементи.
За да улесните задачата, можете да използвате намерения типичен проект за покрив. Ако имате уменията на дизайнер, тогава можете самостоятелно да направите подробен чертеж. При изчисляването на системата за ферми, а именно стъпката и сечението на гредите, ще помогнат специално разработени програми. Те се основават на това какъв покривен материал ще използвате, какви натоварвания ще има върху покрива, каква площ на строителството и други.

Инструкции за направата на покрив с кукувица със собствените си ръце

За да изпъкнете дома си от други разработки, можете да прибягвате до голямо разнообразие от методи: от външен стил до използването на редки и скъпи материали, но може би най-практичният от тях е изграждането на покрив с кукувица. Този елемент не само ще придаде на къщата оригинален вид, но и ще осигури на сградата допълнително пространство на таванския етаж, както и ще добави естествена светлина. За да монтирате такава конструкция, трябва да следвате нашите инструкции.

Принцип на устройството
Покривът, на който е разположена кукувицата, има малък перваз в своя дизайн, разположен в таванския етаж. По правило в такова допълнение се поставя прозорец, за да се увеличи количеството естествена светлина в стаите. Тя получи това име, защото на външен вид този елемент прилича на часовник с кукувица.

Принципът на инсталиране включва няколко етапа, но преди да започнете работа, трябва да се направят измервания. Работата по устройството на такава "кукувица" трябва да се извършва внимателно, да се контролират параметрите на дизайна - ъгълът на наклон, дълбочината на среза и др.

Етапи на работа:

Работата започва с монтажа на Mauerlat. Това е греда със сечение 10x10 сантиметра, предназначена да поддържа фермовата система.
Монтаж и монтаж на фермовата система. Той действа като "скелет" за покриви. Изчислява се, като се вземат предвид натоварванията от сняг и вятър върху покрива, както и собственото тегло на покрива и временните товари.
За да се придаде необходимата твърдост на конструкцията, се използват допълнителни крепежни елементи под формата на дистанционни елементи, монтирани между два свързани рафтови крака.

Покривна конструкция на хижа “Направи си сам”.

Покривът в стил хижа изглежда необичайно красив. Поради големите си надвеси, наклонени склонове и широки корнизи, такъв покрив изглежда тежък и в същото време необичайно удобен, напомнящ за къщи в алпийския регион на Европа. Неслучайно го наричат ​​още алпийски или голям швейцарски покрив. Той се представя добре в условия на обилни снеговалежи и силен вятър. Издигането на покрива на хижата може да се извърши ръчно.

Хижа - какво е това?
Алпийската хижа е много широк двускатен покрив, материалът за който най-често е дърво. Неговата особеност е използването на много широк ъгъл на отваряне на покрива - повече от сто градуса, както и малко разстояние до земята, което прави възможно да не се монтират канали върху него. Покривът от мансарден тип може да бъде описан като прототип на хижа, с тази разлика, че има по-високо било и остри наклони. Друга отличителна черта на покрива в стил хижа е големият надвес зад стените на къщата, който най-често надвишава разстоянието от един метър.

Този стил на къща се характеризира с наличието на балкони, тераси и тавани, които са разположени под широки разширения на покрива.

Поради голямата дължина на надвеса на покрива в стил хижа, сляпа зона, стени и цокъл са защитени. Този дизайн осигурява известно засенчване на прозорците, което може да бъде полезно за домове, построени в по-топъл климат. Понякога прибягват до интересен метод: на местата на покрива, разположени над прозорците, се правят пролуки под формата на решетка. През лятото се засява с тъкачни растения, а през зимата, когато няма цъфтеж, се образува допълнителна светлина.

Такъв покрив може да бъде направен асиметричен, с различни нива. Това ще създаде още по-уникален външен вид. За устройството на такъв покрив най-подходящ е велпапе, който има необходимата мекота и лекота.

Сред предимствата на покрива в стил хижа са:

Устойчив на вятърни натоварвания.
Благодарение на леките склонове не се образуват снежни наноси.
Можете да изключите инсталирането на дренаж.
Възможност за организиране на пространство под надвеси под формата на тераси.
Основният недостатък на покрива в стил хижа може да бъде голямата консумация на материал, което увеличава цената му.

Изграждане на сводест покрив със собствените си ръце

Покривите под формата на куполи и арки най-често се срещат в обществени сгради: като плувни басейни, зимни градини, стадиони или изложбени галерии. Но в момента има тенденция към използването на такива покриви в частното строителство, тъй като те буквално привличат вниманието и създават необичайна атмосфера в помещенията. В допълнение, изграждането на тази конструкция може да се извърши ръчно.

Кои покриви се различават от скатните не само по външен вид, но и по редица предимства:

уникален атрактивен външен вид;
поради формата си, те имат повишена устойчивост на ветрови натоварвания;
върху тях не се образуват отлагания от снежна покривка;
прозрачен сводест покрив ще създаде допълнителна естествена светлина, което ще спести консумация на електроенергия;
сводестият покрив придава на сградата вид на античност както извън помещението, така и вътре в него;
вътре в помещението се генерира голям обем въздух, който по правило има благоприятен ефект върху благосъстоянието на хората.
Дизайн
Носещите конструкции за такива покриви могат да бъдат направени от извити метални, дървени или бетонни конструкции, направени под формата на арки или ферми. Възможно е да се използват бетонни конструкции като носещи конструкции, но за частни къщи това е неоправдано поради повишената цена на материалите, трудностите при транспортиране и голямото тегло. Също така ще е необходимо да се изградят основа и стени с повишена якост, така че да могат да издържат на бетонната конструкция. Ще ви трябва и специално подемно оборудване, за да инсталирате фермата. Всичко това ще доведе до увеличаване на разходите за строителство.

Сред най-подходящите опции за покриви са стъкло, прозрачен шисти, пчелна пита или листов поликарбонат. Ако решите да направите покрива непрозрачен, тогава можете да използвате, например, поцинкована стомана или мед.

Поликарбонатът ви позволява да направите неподвижен покрив над малки помещения. Той се поддава добре на огъване и се използва за придаване на различни форми на покриви.

Изчисляване на количеството гофриран покрив

Изчисляването на броя на листовете е лесно, но за това трябва да знаете размерите на покрива, както и неговите конструктивни характеристики, например специални первази, голям брой долини, клещи и др.

Изчисляване на количеството гофриран покрив

Изчисляването на броя на листовете е лесно, но за това трябва да знаете размерите на покрива, както и неговите конструктивни характеристики, например специални первази, голям брой долини, клещи и др.

Отстранен стар материал. Говорим не само за самото покритие, но и за щайгата и контра щайгата. Най-често по време на експлоатацията на покрива те стават неизползваеми.
Подготовка на структурни елементи. Тук е необходимо да се третира с антисептици гредата, която ще се използва за монтаж, което не само ще увеличи експлоатационния му живот, но и ще избегне неочаквани проблеми, причинени от унищожаване поради появата на гниене, което изяде дървото само за една година.
Монтирайте елементите на щайгата, върху които ще бъде прикрепен металът.
Подредете листите по наклона, като ги направите най-отгоре. Фиксирането се извършва само след като се уверите, че са положени правилно.
При мансардните покриви ситуацията се усложнява от факта, че е необходимо да се създаде и изолация. Обикновено изолацията се намира между гредите, но е необходимо не само да се постави правилно, но и да се осигурят подходящи условия за работа. Топъл въздух, наситен с водна пара, ще се издигне отдолу, така че долната част на изолацията е затворена с пароизолационна мембрана.

Кондензираната влага ще падне от металния профил, така че горната част на топлоизолационния слой трябва да бъде защитена под формата на водоустойчив материал. Днес за целта се използва специална мембрана, която задържа водата, но пропуска въздух през изолацията.

Ремонт на покрива с керемиди

Често има случаи, когато покрив, който изглежда надежден и изработен от висококачествени материали - шиндли - започва да тече на две места едновременно. Трябва да се предприемат редица стъпки за извършване на текущи ремонти.

Отстраняване на малък теч

В случай, че откриете теч на покрива, най-добре е да прибегнете до помощта на специалист, но изобщо не е толкова трудно да разрешите подобен проблем сами. Първата стъпка е да намерите проблемната област. Обикновено водата сама показва пътя до дупката в покрива, но понякога отнема повече време.
Размерът на теча най-често е малък, така че ремонтът ще се състои в подмяна на няколко плочки. Подобни действия се извършват в случай, че покривът е покрит с покривен материал. За да извършите ремонт, ще трябва да извършите следните операции:

Изтрийте старите листове. Това трябва да се направи с нокти. Последните е най-добре да се извадят, за да не се повредят целите шиндли. Ако използвате пирони, поставете малко парче шперплат, за да защитите опорната точка.
След като свалите керемидите, трябва да почистите отломки, прах, мръсотия и всичко, което често се утаява на покрива. Такава работа се извършва най-добре при топло време.
Когато отломките се отстранят, съседните листове се повдигат и ръбът на предишната вълна се поставя под тях. Тази стъпка трябва да се извърши заедно с асистент, тъй като самата процедура не е много удобна и материалът е доста тежък.
Поставете останалите парчета. По време на процеса на инсталиране си струва да се съсредоточите върху местоположението на редовете нокти.
Ако течът е близо до тръбата…
По-сложна ситуация възниква, ако течът се намира в близост до ауспуха или комина. За да извършите работата, ще трябва да закупите лист от калай и гъвкав битумен материал. По време на процеса на ремонт металът е здраво фиксиран към тръбата, след което се използва валцуван материал и битумен мастик, които създават защита срещу влага.

Back to Top